Bussrundtur/kulturresa med guide i Brännkyrkabygd

Söndagen den 2 oktober 2016 arrangerade Älvsjö Fastighetsägareförening en två timmar lång bussrundtur för intresserade medlemmar. 27 personer hade anmält sig till denna.

Färden gick från Älvsjö centrum genom vårt villaområde via bl a Långsjövägen, Långbrodalsvägen, Herrängsvägen till Herrängens gård. Korta stopp gjordes vid särskilt intressanta platser. Bussturen fortsatte så småningom till Farsta gård där vi fick information om en intressant runsten innan det bjöds på kaffe och kanelbulle.

Varje resenär hade vid påstigningen fått en lott och nu förrättades lottdragning. 10 st filmer ”I Brännkyrkabygd” lottades ut till stor glädje och förtjusning hos dem som hade turen att vinna.

Iris Lindgren var vår guide under resan och med sina stora kunskaper om Älvsjös historia, uppbyggnad, personer m m fick vi resenärer både nya kunskaper om vår bygd men även lyssna till många pittoreska historier om vilka som levt och verkat i Älvsjö.

Flera av våra resenärer uttryckte sin uppskattning för detta initiativ. Dagen gav ju även möjlighet att knyta nya kontakter. Förhoppningsvis ökade även intresset för föreningens nuvarande och fortsatta verksamhet. Att vi dessutom hade ett fantastiskt väder gjorde inte upplevelsen sämre!

 

Invigning av Älvsjöskogens naturreservat söndagen den 18 september 2016

Äntligen - efter ca 40 års engagemang hos många föreningar och politiska partier i Älvsjö - var det dags för den officiella invigningen av Älvsjöskogens naturreservat! Alla kan känna sig oerhört stolta och glada över det resultat man så länge jobbat för och längtat efter!

Älvsjö Stadsdelsnämnd hade inbjudit lokala föreningar och politiska partier samt boende och övriga intresserade att närvara vid invigningen. Invigningstalade gjorde Miljöborgarrådet Katarina Luhr och ordförande i SDN  Majvi Andersson.

Vi i Älvsjö Fastighetsägareförening var på plats och sålde skriften Långbrodalsskolan 100 år, filmen I Brännkyrkabygd samt foldrar. Iris Lindgren hade tagit fram ett informationsblad om föreningen som delades ut. Besökare informerades om föreningen och dess verksamhet.

SDN uppskattade att invigningen samlade ca 300-400 besökare. Hembygdsföreningen bjöd på kaffe och bullar och Älvsjö scoutkår bjöd på grillad korv.  Diverse aktiviteter arrangerades i skogen såsom utbildning i orientering m m. Herrängens Brassensemble spelade. Vädret och humöret på alla närvarande var på topp!

Det viktiga vid sådana här arrangemang anser vi är att synas och vi var den enda villaföreningen i Älvsjö som var närvarande.

 

Rapport från 2016 års Veteranbils - ”finbils” – motorcykelutställning

Den 11/9 arrangerade Älvsjö Fastighetsägareförening för 8:e året i rad bilutställning på parkeringsplatsen Älvsjövägen-Herr Stens väg. Vi kunde denna gång räkna in drygt 50 st olika ekipage – veteranbilar – ”finbilar”, motorcyklar och även en traktor.

Glädjande var även, förutom alla fina fordon, att så många intresserade åskådare kom för att beundra fordonen. Vi hade denna gång lyckats få in information i våra lokaltidningar. Affischering och information på olika sätt bidrog naturligtvis till den stora tillströmningen av folk.

Som vanligt fanns Jan Erik Thylander på plats med blåsorkester, vilket i hög grad bidrog till den härliga stämningen. Alla besökare bjöds på kaffe med bröd vilket uppskattades.

Stockholms Parkeringsbolag och lokala näringsidkare av skilda slag sponsrade arrangemanget genom att skänka fina priser. Alla utställande fordonsägare fick en lott som vid slutet av dagen resulterade i någon fin vinst som en liten uppmuntran och tack från oss arrangörer.

Vi har redan nu bestämt att 2017 års bilutställning går av stapeln den 17/9. Lägg detta datum på minnet så möts vi igen.

Bilder från utställningen